Ondertussen zijn er enorm veel soorten buitenbeits en buitenverf op de markt. Zeker als je online gaat zoeken, kun je door de bomen het bos niet meer zien. Het wordt dan vaak alleen maar moeilijker om te bepalen welke beits of verf je voor jouw klus moet aanschaffen. Buitenbeits van colorstore kan bijvoorbeeld voor veel klusjes gebruikt worden, terwijl andere soorten beits alleen specifiek voor bepaalde ondergronden zijn. Hoe bepaal je nu welke beits of verf je moet hebben?

Beits of verf?

De eerste vraag die je je moet stellen bij het bepalen van de juiste beits of verf, is  op welke ondergrond je gaat schilderen. Elke houtsoort heeft namelijk zijn eigen eigenschappen waar je rekening mee moet houden. Online is hier veel informatie over te vinden. Kom je er dan nog niet uit, dan is het aan te raden het advies van een expert, in bijvoorbeeld een winkel, te vragen.

Natuurlijke uitstraling behouden?

De tweede vraag die je je moet stellen is of je de natuurlijke uitstraling van het hout wil behouden, en dus de nerven blijven zien. Of dat je die houtnerven juist wil overschilderen, zodat ze niet meer zichtbaar zijn.

Transparante beits

Als je wil gaan voor een natuurlijke uitstraling, waarbij de houtnerf zichtbaar blijft, ga dan voor een transparante beits. Deze verandert bijna niets aan de uitstraling van het hout, maar zorgt wel voor een beschermende laag tegen de elementen. In plaats van een beits, kun je ook kiezen voor een goede olie. Ook dit zorgt voor behoud van de natuurlijke uitstraling, maar geeft het hout wel de bescherming die het nodig heeft.

Olie heeft meer onderhoud nodig

Kies je voor de laatste optie, olie, besef dan wel dat dit meer onderhoud nodig heeft dan beits. Het aanbrengen is dan weer wel een stuk makkelijker dan bij beits, maar je zult het hout dus vaker moeten bijwerken. Je kunt beits en olie trouwens niet samen gebruiken, als er olie op hout zit, zal de beits niet meer houden. Maak dus een keuze en blijf daarbij!

Donkerder

Ook een transparante beits, of olie, kan de kleur van het hout wat donkerder maken. Het beste kun je deze dus eerst even testen op een stuk resthout, of bijvoorbeeld in een hoekje van de oppervlakte die je wil bewerken, zodat dit niet opvalt als het niet de juiste beits of olie blijkt te zijn.

Tuinverf

Wil je de natuurlijke uitstraling van het hout niet behouden en mag de houtnerf verdwijnen, dan is de keuze iets makkelijk, omdat je dan alleen maar hoeft te kiezen voor een goed dekkende buiten verf. Het enige waar je dan op moet letten is of de verf goed dekt en of je de juiste kleur kunt vinden.