Verschil houtkachel of openhaard

Vooral oude en klassieke woningen zijn nog voorzien van een ouderwetse openhaard. Een openhaard geeft en warmte en gezelligheid, doordat je met meerdere personen voor een openhaard kan zitten. Maar in modernere woningen is vaak geen openhaard voorhanden, maar ook als je wel een openhaard hebt kan toch wel eens de vraag boven komen drijven: wat is beter, een houtkachel of openhaard? Om een juiste keuze te maken moet je de verschillen tussen een houtkachel en een openhaard op een rijtje zetten, zodat je kan goed kan kiezen tussen een houtkachel of openhaard.

Voordeel openhaard

Een openhaard is gezellig. Een openhaard kan je ervaren met al je zintuigen. Je ziet de knisperende vlammen, je voelt de warmte en je kan het verbrande hout ruiken. Ook kan je in sommige gevallen een rooster in je openhaard hangen, zodat je ook binnen beperkt kunt barbecue├źn. Een klassieke openhaard is vaak ook voorzien van een fraaie schouw, dat maakt dat de openhaard ook mooi is als je hem niet gebruikt. Een nadeel kan zijn, dat een openhaard open is, zodat overgebleven as en roet bij een beetje wind de woonkamer ingeblazen kan worden. Ook geeft een openhaard alleen maar stralingswarmte af en houdt het geen warmte vast. Wil je een openhaard in je huis laten plaatsen, dan moet er wel enig breekwerk plaatsvinden.

Voordeel houtkachel

De belangrijkste verschillen tussen een houtkachel en een openhaard is het rendement. Een openhaard heeft een rendement van 10% terwijl een houtkachel een rendement van 65% heeft. Hiermee heeft een houtkachel veel minder hout nodig. De openhaard geeft alleen stralingswarmte, terwijl de houtkachel ook convectiewarmte afgeeft, zodat de ruimte goed verwarmd wordt. Een houtkachel hoeft niet perse open te zijn zoals een openhaard. Vele houtkachels zijn voorzien van een venster met glas, zodat je toch nog van de vlammen kan genieten. Houtkachels zijn in vele designs te krijgen, zodat er altijd wel een houtkachel is die in jouw interieur past.

De keuze

Een houtkachel of openhaard, hangt vooral af van je persoonlijke voorkeur. Wil je een kachel met de meeste rendement, dan moet je voor de houtkachel gaan. De openhaard is daarom ook heel geschikt voor erbij, naast een ander verwarmingssysteem.