Legionella: je hebt er ongetwijfeld al wel eens over gehoord. De kans is echter groot dat ondanks dat je nog nooit echt bent blijven stil staan bij de bacterie. Nochtans komt een legionella besmetting veel vaker voor dan je zou denken en kunnen ook de gevolgen van verstrekkende aard zijn. Waar de meeste mensen niet ziek worden na besmetting kan de bacterie in uitzonderlijke gevallen zelfs tot de dood leiden. Een angstaanjagende wetenschap als je weet hoe gemakkelijk de bacterie ons leven binnen kan komen.

Legionella in de waterleidingen

Legionella is een bacterie die zich via het water verspreidt en dan jammer genoeg ook vaak terug te vinden valt in de waterleidingen. In grote lijnen zijn er drie grote oorzaken die ervoor zorgen dat een legionella besmetting van jouw waterleidingen voor kan komen.

– Opwarming van koude waterleidingen
Legionella is een bacterie die in normale omstandigheden altijd in associatie met warm water wordt gebracht. Nochtans wordt het aardig onderschat hoe groot de impact van de besmetting in koud water kan zijn. Het opwarmen van koude waterleidingen die onvoldoende geïsoleerd zijn is een perfecte broeihaard van de besmetting.

– Stilstaand water
Legionella is een bacterie die zich in stilstaand water in sneltempo kan ontwikkelen tot grote aantallen. Als er dan op bepaalde stukken van jouw waterleidingen geen doorstroming is en water stil blijft staan is de kans groot dat legionella aanwezig zal zijn. Dit is dan ook de reden dat bij het verhuizen naar een nieuwe woonst of woning die lang zonder bewoner heeft gezeten je best laat testen op de bacterie.

– Vervuilde waterleidingen
Drinkwaterleidingen zijn net als alles onderhevig aan de tand des tijds. Dat betekent dan ook dat na jaren kalkaanslag en gebruik er een slijmlaag in de leidingen kan ontstaan die een uitnodiging is voor legionella om zich daar te vestigen. Zeker oudere waterleidingen kunnen hiervan last hebben.

Een simpele controle

Er zijn dus heel wat situaties denkbaar waarbij de legionella bacterie jouw leven in kan komen. Het is dan ook een goed idee om mogelijke problemen te voorkomen door jouw waterleidingen bij een verhuis (of gewoon omdat het nog niet gebeurde) even te laten testen op legionella. Het beste medicijn is immers nooit ziek worden.