Steigerhout als bouwmateriaal, of grondstof voor meubelen heeft in Nederland een enorme vlucht genomen. Was het aanvankelijk een goedkope manier om een vloer te leggen of tuinmeubelen te maken, inmiddels wordt het dermate veel gevraagd dat de inkoopafdelingen van bouwcentra, doe-het-zelf winkels en tuincentra overuren draaien om aan de stijgende vraag van steigerhout te kunnen voldoen. 

Waar komt de grote steigerhout behoefte vandaan?

De opkomst van het steigerhout houdt gelijke tred met de opkomst van het afval- of sloophout als grondstof, groot gemaakt door de Nederlandse ontwerper Piet Hein Eek. Zijn ontwerpen vallen bij veel mensen in de smaak, en wordt inmiddels door allerlei winkelketens wereldwijd veelvuldig gekopieerd. Volgens Piet Hein Eek zelf is hij de meest gekopieerde ontwerper ter wereld, wat aangeeft dat hij een stijl heeft ontwikkeld die bij een groot publiek in de smaak valt. In de zoektocht naar gelijksoortige en andere originele houtsoorten om toe te passen in interieurs werd steigerhout gevonden en sprak gelijk bij veel mensen aan. 
De allereerste toepassingen waren vooral de bekende loungesets voor in de tuin of op terrassen van trendy cafe’s, aangevuld met kleurige kussens. 
Het grote voordeel van steigerhout was en is dat het bij uitstek geschikt is voor buitentoepassingen, en het ook in regen en sneeuw buiten kan blijven staan zonder dat het kwalitatief achteruit gaat. 
De toepassingen van afval- en sloophout, maar inmiddels ook met de toename van het gebruik van oude pallets lijkt te passen in een trend waar de behoefte naar hergebruik en authenticiteit een steeds grotere rol gaat spelen. De grof uitziende materialen als steigerhout die al een leven achter de rug hebben roepen dat gevoel sterk op. 

Zelf aan de slag, of liever juist niet?

Met deze trend neemt ook het aantal verschillende toepassingen sterk toe. Door zelf aan de slag te gaan met steigerhout ontspruiten steeds meer verschillende ontwerpen voor tafeltjes, nachtkastjes, balkon barretjes, boekenplanken aan het brein van de makers. 
Dat het doe-het-zelf gehalte vaak goed af te zien is aan het zelf getimmerde product, wordt eerder als positief gezien, het lijkt of het te maken heeft met het afzetten tegen de gladde strakke en onpersoonlijke meubelen zoals die de afgelopen decennia populair waren. 
Weg van de massa en meer individualistisch, en steigerhout lijkt daar een belangrijke bijdrage aan te kunnen leveren. 
Voor de niet zo handige doe-het-zelver zonder tijd, wordt er te kust en te keur allerhande meubelen en andere toepassingen verkocht bij de verschillende meubelzaken. Ook zijn er veel timmerbedrijven die handig op de trend van het steigerhout zijn ingesprongen en ontwerpen en vervaardigen graag voor u uw meubelen op maat, of het nu voor binnen of buiten is dat maakt niet uit.