hoe maak je je huis duurzaam

Je huis duurzamer en energiezuiniger maken is een van de beste beslissingen die je in je leven kunt nemen. Wie zijn huis energievriendelijker maakt, draagt een steentje bij aan een beter milieu en een betere luchtkwaliteit. Maar met een huis energiezuinig maken of energieneutraal maken, bezorg je ook jezelf een enorm plezier. Het wordt direct comfortabeler en aangenamer in de woonkamer. En, dat is voor veel huiseigenaren misschien nog wel belangrijker: het huis energiezuinig maken levert een aanzienlijke besparing op de energiekosten op. Prachtig en schitterend, maar hoe maak je je huis duurzaam? Voordat we die vraag beantwoorden, geven we eerst een antwoord op de vraag Wat is energieneutraal?

Wat houdt een energieneutrale woning in?

Wat is energieneutraal? Het antwoord is eigenlijk heel simpel. Een energieneutrale woning – ook wel nulwoning, balanswoning of CO2-neutrale woning genoemd – is een huis dat milieuvriendelijk is én tegelijk een prettige plek is om te wonen. Wanneer een huis volledig energieneutraal is, is deze op energiegebied zelfvoorzienend en belast de woning het milieu niet. Het huis wekt namelijk evenveel energie op als het verbruikt. Maar hoe krijg je dit voor elkaar? Hoe maak je je huis duurzaam?

Zorg dat je de woning goed isoleert

Het huis energiezuinig maken begint met het goed isoleren van de woning. Dit kan op tal van manieren. Een bekende methode is het gebruik van isolatieglas of HR+++ (driedubbel) glas in plaats van enkel glas. Hierdoor houdt je in huis veel meer warmte en energie vast. Profijtelijk zijn verder vooral goede dakisolatie en spouwmuurisolatie. Wie deze drie isolatiemaatregelen neemt, ziet het gasver bruik snel kelderen en bespaart jaarlijks honderden euro’s op de energienota. Installatiebedrijven weten dat goede isolatie bij veel mensen een issue is, daarom zijn er veel regionale bedrijven die flyers laten drukken en deze deur aan deur verspreiden om hun isolatiediensten te promoten. Zij kunnen onder andere dakisolatie, spouwmuurisolatie kruipruimte isolatie voor jou verbeteren.

Ook de brievenbus voorzien van borstelharen, gebruikmaken van gordijnen of folie aan de achterzijde van de radiatoren plaatsen om de warmte het huis in te weerkaatsen, leveren veel winst op. Ten slotte is het isoleren van de vloer een slimme maatregel.

Gebruik alternatieve energiebronnen

En hoe maak je je huis duurzaam op andere manieren? Dit kan door het gebruik van duurzame energiebronnen. Met name zonnepanelen zijn een prima keuze om de energie-uitstoot te beperken. Verder helpt het om een HR (hoog rendement)-ketel aan te schaffen. Ook gebruikmaken van restwarmte en – alleen als jouw woning perfect is geïsoleerd – een warmtepomp installeren, helpen het huis tot een CO2-neutrale woning te maken. Denk ten slotte nog aan het gebruik van windenergie. Kortom: er zijn mogelijkheden genoeg om stap voor stap uit te voeren richting een milieuvriendelijk huis!