Veilig dakwerken doen is van goot belang
Wanneer je voor een onderhoudsklus het dak op moet, is het natuurlijk van groot belang om veilig te kunnen werken. Je wilt niet van het dak af glijden en verongelukken. En natuurlijk wil je evenmin de dakbedekking beschadigen. Doe je voordeel met de veiligheidstips hieronder. Lees ze goed door en veilig op het dak werken is gegarandeerd.

1. Zorg voor een stevige en stabiele ladder
De meeste woningeigenaren klimmen het dak op via een ladder. Zorg dat je een sterke, uitschuifbare ladder gebruikt met stabiele poten. Plaats de ladder altijd op een harde ondergrond en zorg voor een veilige hoe waarmee je de ladder tegen de muur plaatst. Verstandig is om dit altijd met z’n tweeën te doen: zorg ervoor dat één persoon de ladder beneden vasthoudt.

2. Gebruik goed schoeisel
Al je het dak op gaat om bijvoorbeeld nieuwe dakpannen te leggen, zorg dan dat je schoenen aantrekt met een goed, niet-versleten profiel. Met schoenen die van onderen glad zijn doordat het profiel versleten is, loop je een groot risico om uit te glijden en van het dak te vallen. Helemaal als het dak vochtig is en er mos op de dakbedekking zit. Ga daarom bij voorkeur het dak op als het niet geregend heeft en de pannen dus droog zijn.

3. Laat dakrandbeveiliging plaatsen
Helemaal veilig werk je, wanneer je dakrandbeveiliging op het dak plaatst. Goede dakrandbeveiliging van Dakrandbeveiliging.nl wordt toegepast op platte daken. Via een heksysteem voorkom je hiermee dat je in een onoplettende beweging van het dak af kunt vallen. Belangrijk, want uit onderzoek blijkt dat hiermee veel ongevallen worden voorkomen. Kies daarom voor de zekerheid van een effectieve en bewezen goede dakbeveiliging, zodat je geen ongeluk kunt krijgen.

4. Kies voor kooiladders en vluchtladders
Voer je een klus uit op het dak die wat langer duurt, zoals het plaatsen van een nieuwe dakbedekking, een nokverhoging of een dakkapel? Dan kun je voor optimale veiligheid een (tijdelijke) kooiladder of een of meer vluchtladders naast het dak aanbrengen. Mocht er een calamiteit plaatsvinden, zoals brand of onverwacht en plotseling opkomend noodweer, dan is er ruime gelegenheid om snel en veilig van het dak af te komen.