Laat jouw creativiteit de vrije loop of kies voor gemak
Wat is er gaver dan zelf een blokhut te ontwerpen en deze te bouwen? Niet veel, maar enige creativiteit en het nodige inzicht vraagt dit wel. Maar naast een eigen maatwerk blokhut uittekenen en in elkaar zetten, kun je natuurlijk ook gaan voor een kant-en-klare prefab blokhut. Zo’n blokhut is snel te monteren en staat binnen no time, klaar voor gebruik, in de tuin. Maar hoe zet je een blokhut nu kwalitatief goed en op een snelle manier in elkaar? Zodat jouw houten hut tegen een stootje kan? Met de onderstaande tips van professionele klussers ben je al een eind op weg geholpen!

1. Bestudeer de bouwtekening goed
Van cruciaal belang is om, bij het begin van het opbouwen, de bouwtekening volledig uit te leggen en goed te bekijken. Controleer ook de materiaallijst: zit alles wat daarop staat in de verpakking? Begin niet aan het opbouwen van de blokhut voordat je alles snapt wat er in de bouwinstructie staat en je er zeker van bent dat alle benodigdheden – ook de gereedschappen – voorradig zijn. Zo kom je niet voor onaangename verrassingen te staan tijdens het bouwen zelf!

2. Zorg voor een sterke en stabiele fundering
Bij het plaatsen van een blokhut is de fundering een van de belangrijkste aandachtspunten. Als je iets wilt voorkomen, is het wel een scheefstaande of instabiele blokhut. Zorg daarom voor funderingen op maat op de door jou gewenste manier. Er zijn drie mogelijkheden qua fundering: plaats ze waterpas op piketpalen met hardhouten balken, op een tegelvloer van beton of op een houten vlonder.

3. Stapel de blokhut profielen voorzichtig en nauwkeurig op
Als de fundering is gerealiseerd, kunnen de planken van de blokhut geplaatst worden. Sla de planken voorzichtig maar nauw aan met een rubberen hamer. Sla hierbij niet op de zogenoemde ‘oren’ (uitsteeksels) van de planken, want dan kunnen deze afbreken. Kortom: ga secuur maar voorzichtig te werk!

4. Plaats de vloer niet te strak
Belangrijk bij een blokhut is om de vloer enkele centimeters van de wanden te plaatsen, zoat ze nog kunnen werken (uitzetten). De vrije ruimte die hierdoor bij de wanden ontstaat, kun je eenvoudig afdekken met plinten.

5. Zorg voor een goede afwatering
Zorg ervoor dat het dak in een goede helling geplaatst wordt, zodat water en sneeuw effectief afgevoerd kunnen worden. Handig is om een afwateringsrand te plaatsen, die het water naar één plek – waar een regenpijp geplaatst wordt – afvoert. Zet onder de de regenpijp een regenton: zo kun je het regenwater gebruiken in de tuin!