Als je zelf in de bouw werkt, weet je heel goed hoe vaak er ongelukken gebeuren op een bouwlocatie. Variërend van kleine ongelukken doordat er iemand struikelt over de materialen tot grote ongelukken waarbij iemand iets zwaars op zijn hoofd krijgt. Angstaanjagend is het wel: kan er dan niets gedaan worden om deze ongelukken tot het minimum te beperken? Natuurlijk kan dat wel en jij kan ook helpen! Allereerst is het belangrijk om de omgeving veilig voor je collega’s en voor de omwonenden te maken. Dit doe je door de bouwlocatie af te schermen met bijvoorbeeld de bouwhekken van Bouwplaats-Inrichting.nl. Zo kunnen onbevoegden het terrein niet meer betreden en weten ze precies waar er gewerkt wordt. Ook criminaliteit en vandalisme wordt hierdoor tegengegaan. Weer een iets veiligere situatie voor je collega’s en jou dus!

De juiste voorzieningen

Voor snel en efficiënt werken in de bouw is het van groot belang dat er voldoende voorzieningen aanwezig zijn. Denk bijvoorbeeld aan water, bekabeling en andere elektra. Het komt vaak voor dat werknemers zelf gaan sleutelen om een voorziening te plaatsen. Hier gebeuren dan ook dikwijls ongelukken door. Dit kan gemakkelijk voorkomen worden door de bouwplaats inrichting tot in de puntjes te regelen. Op Bouwplaats-Inrichting.nl vind je alle materialen en voorzieningen die nodig zijn voor een grootschalig bouwproject.

Het gebruik van veiligheidsmaatregelen

Veiligheidsmaatregelen in de bouw zijn er niet voor niets. Het is dan ook zeer belangrijk dat deze opgevolgd worden. Zorg ervoor dat ongelukken die makkelijk te voorkomen zijn gewoon niet meer ontstaan. Draag zorg bij het zoeken naar geschikte helmen, handschoenen, veiligheidsschoenen en let erop dat je collega’s hun werkplek opgeruimd houden. Zo hoeven ‘domme’ ongelukken niet meer te gebeuren.

De grootste gevaren in de bouw

Het is algemeen bekend dat de bouw behoort tot de meest zorgwekkende sector als het gaat om bedrijfsongevallen en uiteindelijke arbeidsongeschiktheid. Het grootste gevaar ligt misschien wel in het werken op hoogte. Het gebeurt regelmatig dat mensen vallen door het verliezen van hun evenwicht of het verkeerd gebruiken van de arbeidsmiddelen. Als werkgever kan je dit voor een groot deel voorkomen door ervoor te zorgen dat elke werknemer precies weet hoe hij veilig te werk moet gaan met risicovolle arbeidsmiddelen.  

Bij het werken op een drukke verkeerslocatie is het van groot belang dat er een veilige situatie wordt gecreëerd voor de werknemers. Het komt helaas nog steeds voor dat werknemers worden aangereden tijdens hun drukke werkzaamheden. Oplettendheid en maatregelen (denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van een tijdelijk stoplicht of duidelijke verlichting) kunnen dit risico aanzienlijk verkleinen.

De fysieke belasting van het werk is een groot struikelblok voor veel werknemers. Ze lopen doorgaans hele dagen door met dezelfde pijntjes, zoals rug- schouder- en knieklachten. Ook voor werkgevers is het een groot nadeel: het resulteert in arbeidsongeschiktheid in de bouw. Met de juiste maatregelen voorkom je dat deze klachten chronisch worden en er opnieuw werknemers uitvallen. Onze tip is om alle neuzen een kant op te krijgen. Dit doe je door het onderwerp bespreekbaar te maken. Er moeten soms maatregelen genomen worden die de werkduur verlengen en misschien voor irritaties zorgen, maar dit is enkel en alleen voor de gezondheid van de werknemers.