Soms is het af en toe nodig om de woonkamer opnieuw te behangen. Soms is het noodzakelijk omdat het behang versleten is, maar soms omdat je gewoon je woonkamer eens van een ander uiterlijk wilt voorzien. Wat de reden ook is, er zijn wel enkele zaken waar je rekening mee moet houden. Daarom hierbij enkele tips voor het behangen van je woonkamer.

Kies een goed behang

Uiteraard moet je eerst een leuk behang uitkiezen. Er zijn talloze soorten behang in allerlei verschillende kleuren en motieven en ook worden er verschillende materiaalsoorten gebruikt. Oriënteer je dus goed voordat je behang gaat aanschaffen. Kijk bijvoorbeeld eens op voordeelbehangshop.nl waar je ideeën kunt opdoen voor behang in je woonkamer.

Behang knippen

Vooral wanneer je behang kiest met een doorlopend motief, dan kun je niet zomaar afmeten en banen knippen. Knip een eerste baan en knip de volgende baan, nadat je deze naast de eerste baan hebt gelegd, zodat het motief op de juiste wijze doorloopt. Het kan voorkomen dat je op deze wijze iets meer behang verbruikt, dus haal altijd een rol extra.

Test hoe zuigbaar de muur is

De hoeveelheid lijm die je gebruikt is afhankelijk van hoe zuigbaar de muur is. Strijk daarom water over de muur. Is het water na vijf minuten verdwenen dan het je een normale zuigbare muur. Is het na vijf minuten nog nat dan is deze niet zuigend en heb je niet zoveel lijm nodig.

Banen insmeren

Het werkt soms heel gemakkelijk als één persoon de banen insmeert een ander persoon de banen ophangt. Zorg er alleen voor dat wanneer het ophangen van de banen niet zo snel verloopt, je niet teveel banen van te voren insmeert. De lijm kan dan namelijk gaan indrogen en niet meer plakken.

Wegwerken van naden

Naden tussen de behangbanen moeten goed weggewerkt worden. Doe dit zoveel mogelijk wanneer je het behang net tegen de muur hebt geplakt, want dan is behang nog te verschuiven. Gebruik er ook een speciale nadenroller voor, zodat je het behang niet beschadigd. Pas op met structuurbehang. Het aandrukken van structuurbehang kan ervoor zorgen dat je ook de structuur uit het behang drukt.

Randen wegsnijden

Meestal heb je aan het plafond of aan de plint nog wat overtollig behang. Om dit op een zo zorgvuldig mogelijke wijze weg te knippen of te snijden, vouw deze stukken eerst. Je kunt dan gemakkelijk langs de vouwlijn het overtollig behang afknippen.