Wil je zelf een betonvloer leggen dan kan het zijn dat je er tegenop zit. Vooral als je daar geen ervaring mee hebt, dan zul je je waarschijnlijk afvragen of je een goede sterke betonvloer wel zelf kunt leggen die ook nog eens egaal is. Zelf leggen van een betonnen vloer is best mogelijk, maar je moet doordacht te werk gaan. Oriënteer je zelf dus eerst een beetje hoe je een betonnen vloer aanlegt. Hierbij daarom ook enkele aandachtspunten om op te letten bij het leggen van een betonnen vloer.

Tips waar je voordien aan moet denken

Beton is een zwaar materiaal. Dat is waarschijnlijk ook de reden, waarom je een betonnen vloer gaat leggen, want een dergelijke vloer kan veel aan. Waar je dan wel aan moet denken is dat de ondergrond ook sterk genoeg is. Als je twijfelt of je ondergrond niet sterk genoeg is om de betonnen vloer te dragen, schakel dan een expert in. Er zijn tegenwoordig ook lichtgewicht betonmortels te koop, waarmee je een relatief lichte betonvloer kunt maken. Denk ook om de temperatuur tijdens het beton storten. Dit mag nooit kouder zijn dan 5° Celsius. Is het kouder of zelfs vrieskou, dan kan het beton niet goed drogen en beschadigen.

Ondergrond voorbereiden

De ondergrond moet egaal en zonder obstakels en beschadigingen zijn. Herstel dus eerste eventuele schade. Je kunt een laag vulzand leggen om de ondergrond stabiel en egaal te krijgen. Ook kun je gebruik maken van harde isolatieplaten. Daarmee isoleer je de vloer ook nog eens goed. Daarna leg je over het vulzand of isolatieplaten een laag folie. De folie moet ervoor zorgen dat er geen vocht uit de ondergrond of muren in het beton getrokken wordt. Alle naden en kieren vul je daarna op met purschuim.

Gewapend beton

Beton heeft een goede draagkracht, maar is niet bestand tegen trekkrachten. Juist daarom moet je er een wapening van betonijzer in aanbrengen. Het betonijzer moet zwevend in het beton worden aangebracht, dus zet de ijzeren staven of rooster balkjes. Ook eventuele vloerverwarming of elektriciteitsleidingen moeten in deze fase ook aangebracht worden.

Beton storten

Lees de verpakking van de betonmortel hoe je het beton aanmaakt en met welke hoeveelheden mortel en water. Dit kan aangemaakt worden met een speciekuip en mixer of een betonmolen. Tijdens het gieten van het beton gebruik je een hark of een betonschop om de vloer zo egaal mogelijk te krijgen. Daarna kun je met een lat over het beton heen om hem nog meer te egaliseren. Laat het beton nu goed en lang uitdrogen.