veiligheid werken op hoogte

Bij het werken op hoogtes ben je verplicht om dit veilig te doen en bepaalde regels in acht te nemen. Je kunt dit doen door  collectieve valbeveiliging, zoals een dakrandbeveiliging, of door individuele valbeveiliging. Dit laatste is bijvoorbeeld een harnas waarmee je gezekerd zit aan een touw. Er zijn specialisten die je hier voor kunt inschakelen, zoals Eyecatcher Safety, maar voor je dat gaat doen, zullen we je hieronder wat meer informeren over individuele valbeveiliging.

Individuele valbeveiliging

Bij individuele valbeveiliging moet je moet een harnas aan, waar allerlei touwen aan bevestigd worden. Op die manier word je opvangen bij een eventuele val. Vaak moet hier een tweede persoon bij aanwezig zijn, puur om alles in de gaten te houden en te zorgen dat het touw strak blijft staan. Op die manier heb je een extra paar ogen en hoef je niet constant bewust te zijn van de risico’s, wat werken op hoogte een stuk fijner maakt.

Een harnas als bescherming

Een harnas biedt maximale bescherming, ook als er meerdere personen op het dak aan het werk zijn. Al deze personen kunnen met een goede gemoedstoestand hun werk doen, en hoeven zich geen zorgen te maken over de veiligheid bij een eventuele val. Hierdoor zullen de werknemers zich veiliger voelen en beter hun werk kunnen doen, waardoor de klus sneller geklaard kan worden. Dit scheelt niet alleen geld, maar zorgt ook voor een fijnere werksfeer en laat iedereen met een goed en veilig gevoel aan de klus beginnen… en eindigen.

Verschillende soorten individuele valbeveiliging

We maken onderscheid in de verschillende soorten individuele valbeveiliging en de belangrijkste hiervan is het harnas. Dit is een lichaam ondersteunend systeem dat bedoeld is om het vallen te stoppen en de gebruiker in de beste omstandigheden te ‚laten hangen’ in afwachting van de redding. Als iemand namelijk na een val gered moet worden, kan dit niet direct gebeuren. Het is dan ook belangrijk dat de persoon in afwachting van die redding goed en veilig aan de touwen kan blijven hangen.

Veiligheidsgordel is geen valbeveiliging

Naast bovengenoemd harnas, is er ook de veiligheidsgordel. Dit is een werkpositioneringsgordel waarmee de gebruiker zich in een positie kan plaatsen zodat hij/zij de handen vrij kan hebben om te werken. Let echter op, want in tegenstelling tot wat veel mensen denken mag een werkpositioneringsgordel niet als valbeveiliging gebruikt worden!

Keuze baseren op type klus

Bij de te kiezen uitrusting moet de keuze gebaseerd zijn op het type klus. Je moet daarbij ook rekening houden met de werkomgeving. Je kunt kiezen uit een eenvoudig harnas, een harnas met werkjas, of een harnas met gordel, waarbij bovenstaande opties worden gecombineerd.