Het gebruik van een steiger bij het uitvoeren van bouwwerken op hoogte is zeker en vast een goed idee. Toch is het ook belangrijk dat je met een aantal zaken rekening houdt als je een dergelijke stelling op een veilige manier wil gebruiken. Wat dat precies inhoudt is een vraag die in onderstaand overzicht uitvoerig wordt beantwoord!

De beste tips voor het gebruik van een steiger

1. Controleer de weersomstandigheden

Eerst en vooral is het belangrijk dat je op voorhand controleert hoe het weer zal zijn op de dag dat je de steiger wil gebruiken. Steigers zijn dan wel stevig en betrouwbaar, het kan geen kwaad om extra beveiligingsmaatregelen te nemen op dagen dat het hard waait of regent!

2. Controleer de steiger zelf

Natuurlijk is het ook de moeite waard om de steiger zelf goed te controleren voor je ermee werkt. Staat de steiger waterpas? Erg belangrijk, vooral als je op een oneffen ondergrond werkt. Ook eventuele stabilisatoren en uitzetarmen die aan de steiger gehecht zijn, moeten in goede staat verkeren om het risico op ongelukken te verminderen!

3. Alles op de rem

Rolsteigers zijn een slim idee als je werken op hoogte moet uitvoeren en toch veel mobiliteit wil behouden. Het risico van deze steigers is echter dat ze wegrollen terwijl je aan het werk bent. Zorg er daarom altijd voor dat de wielen van de steiger op de rem staan, zodat ze niet zomaar beginnen rollen!

4. Windvangers zijn een goed idee – maar niet altijd

Veel steigers beschikken over zogenaamde windvangers, een soort van sterke doeken die eventuele harde wind opvangen zodat je ongestoord kan werken. De voordelen van zo’n uitbreiding zijn echter enkel van toepassing als de wind niet té hard waait. Zodra die boven een bepaald Beaufort komt, is het beter van geen winddoeken te gebruiken. Het risico dat de stelling beweegt of omvalt is dan immers veel groter!

Kies voor steigers en steigermateriaal van kwaliteit

Bovenstaande tips geven je zeker de mogelijkheid om veiliger met steigers te werken. Een laatste goede tip is echter om altijd te kiezen voor steigermateriaal van kwaliteit, bijvoorbeeld bij Steigerverkoop.nl. Op die manier wordt het risico op ongelukken en vroegtijdige slijtage zoveel kleiner en dat maakt de werken op zich ook veel efficiënter!