Zelf de klusjesman uithangen is niet alleen een leuke uitdaging, het helpt je ook nog eens heel wat geld te besparen als je het juist aanpakt. Toch is het belangrijk dat je aandacht besteedt aan de veiligheid waarmee je de werken in kwestie kan uitvoeren, en daarvoor zijn bepaalde maatregelen essentieel.

Welke maatregelen tref je nu het beste als je veilig aan de slag wil in je eigen woning? Een overzicht daarop is van groot belang om het beste uit je klus te halen!

Essentiële veiligheidsmaatregelen bij het klussen

1. Veiligheidsschoenen 

Eerst en vooral is het belangrijk dat je over degelijke veiligheidsschoenen beschikt. Of je nu een kast wil ineenzetten of op het dak de pannen moet vervangen, als je voeten optimaal beschermd zijn kan je jezelf heel wat zorgen besparen. Stevige schoenen met een stalen zool of rubberen laarzen voor in de modder of het water zijn bijvoorbeeld goede opties!

2. De juiste handschoenen dragen 

Daarbij is het natuurlijk ook een goed idee om je handen te beschermen door middel van werkhandschoenen. Dergelijke handschoenen zijn er in oneindig veel materialen en soorten, maar allemaal garanderen ze dat je handen en vingers beschermd zijn tegen vuil, splinters, enzovoort!

3. Een goede lasbril 

Voer je eerder grote werken uit, bijvoorbeeld met een lasapparaat? Dan is het zeker en vast belangrijk dat je ook je gezicht optimaal beschermd. Met las of -slijpgereedschap werken houdt immers heel wat risico’s in – die je gelukkig wel drastisch kunt verminderen als je over een goede werkbril beschikt. Niet alleen worden je ogen op die manier goed beschermd, het werken zal ook veel gemakkelijker gaan aangezien je beter ziet wat je doet!

4. Een kwalitatieve werkhelm 

Hoewel dit misschien in veel gevallen een overbodige maatregel mag lijken, heeft het wel degelijk een nut. Een werkhelm wordt vaak op bouwwerven gebruikt, en met een goede reden: vallende brokstukken of houtplanken die je hoofd raken kunnen fataal zijn. Ook als je klust is het daarom een goed idee om een stevige, betrouwbare helm te dragen. Vooral als je op het dak werkt of grote verbouwingen aan het doen bent waarbij brokstukken eventueel op je hoofd kunnen belanden, is dat aangeraden. Zo wordt werken veiliger en aangenamer, en daardoor gaat het ook veel vlotter!