dakbeveiliging

Als er werkzaamheden op hoogte gedaan worden, ben je verplicht om voor beveiliging te zorgen voor de mensen die daar aan het werk zijn. Dit kan eigenlijk op twee manieren gedaan worden: door individuele valbeveiliging en door collectieve valbeveiliging, zoals dakrand beveiliging. Voor werkzaamheden op het dak, geniet de laatste altijd de voorkeur. Dit omdat het de meest veilige optie is en deze permanent aanwezig is. Bij experts als Eyecatcher BV zijn er veel voorbeelden hiervan te vinden.

Collectieve dakrandbeveiliging

Meestal wordt bij werken op hoogte gekozen voor permanente, collectieve dakrandbeveiliging.  Dit zorgt voor een optimale beveiliging, een rustige gemoedstoestand en een enorm gebruiksgemak, doordat het werken op hoogte ineens niet meer gevaarlijk aanvoelt. Vooral bij grote bouw- of verbouw projecten is dit een goede oplossing, omdat zo’n klus weken kan duren. Daarnaast kun je ook voor kleinere projecten voor dit soort beveiliging kiezen, omdat het opbouwen hiervan niet ingewikkeld hoeft te zijn en daardoor niet lang hoeft te duren. 

Individuele valbeveiliging

Individuele valbeveiliging is eigenlijk nooit praktisch met werken. Je moet dan een harnas aan, waar allerlei touwen aan bevestigd worden die je opvangen bij een eventuele val. Vaak moet hier een tweede persoon bij zijn, puur om alles in de gaten te houden en de touwen strak te houden. Dit belemmert de bewegingsvrijheid en zorgt ervoor dat je je constant bewust bent van het risico, wat werken op hoogte niet fijner maakt.

Maximale bescherming voor iedereen die dit nodig heeft

Dakrandbeveiliging biedt maximale bescherming, ook als er meerdere personen op het dak aan het werk zijn. Al deze mensen zullen zonder zorgen hun werk kunnen doen. Hierdoor zullen de werknemers zich veiliger voelen en beter hun werk kunnen doen, waardoor de klus sneller geklaard zal zijn. Dit scheelt niet alleen geld, maar zorgt ook voor een fijnere werksfeer en laat iedereen met een goed en veilig gevoel aan de klus werken.

Permanente dakrandbeveiliging

Soms is het nodig om permanente dakrandbeveiliging te installeren, als dit bijvoorbeeld een dak is waar geregeld onderhoudsmonteurs op moeten werken. Dit kan zijn omdat er bijvoorbeeld airco of zonnepanelen staan die onderhoud nodig hebben. Ook hier zijn goede oplossingen voor te vinden, die esthetisch gezien geen afbreuk doen aan het pand. Een bijkomend voordeel is dat anderen die af en toe op het dak moeten, ook veilig zijn en zij geen speciale cursus nodig hebben om met bijvoorbeeld individuele valbeveiliging het dak op te gaan.