Het verplaatsen van zwaar materiaal kan lastig zijn als je niet voldoende hulpmiddelen ter beschikking hebt. Professionele bedrijven gebruiken hiervoor op bouwwerven en vooral ook in magazijnen een heftruck. Ook als je als particulier zwaar materiaal moet verplaatsen, bijvoorbeeld bij een verbouwing, dan is het mogelijk om een heftruck te huren. Maar niet elke heftruck is geschikt voor alle soorten vracht wat moet worden verplaatst. Wil je een heftruck gebruiken, zorg dan ook dat je over de juiste heftruck beschikt. Dit maakt het werk alleen maar gemakkelijker.

Vorkheftruck

De vorkheftruck is de meest gebruikte heftruck. Van de vorkheftruck zijn ook weer verschillende types op de markt. Dit is vooral afhankelijk van het maximum gewicht dat de vorkheftruck aan kan. Standaard vorkheftrucks kunnen 1 tot 10 ton aan vracht verplaatsen, maar er zijn zwaardere types die ook zwaardere vrachten kunnen tillen. De vorkheftruck wordt vooral gebruikt voor het verplaatsen van pallets. Daarbij is het mogelijk om pallets zowel horizontaal als verticaal te verplaatsen. Een vorkheftruck kan zowel binnen als buiten worden gebruikt en ze zijn uitgerust met drie of vier wielen. Een vorkheftruck kan rijden op diesel, of LPG, maar steeds vaker worden elektrische vorkheftrucks gebruikt. Wel kan het zijn dat een elektrische vorkheftruck wat minder krachtig is, maar daarentegen zal het een uitkomst zijn voor binnengebruik. Je zult dan geen last hebben van geluids- en geuroverlast.

Reachtruck

De reachtruck is een versimpelde uitgave van een vorkheftruck. Wil je binnen een heftruck gebruiken en voor wat minder zware vracht tot 2.500 kilogram, dan is de reachtruck een handig alternatief voor een vorkheftruck. Het grote voordeel van een reachtruck is dat deze veel wendbaarder is, doordat het maar één achterwiel heeft. Hierdoor is in sommige gevallen een draaicirkel van 360 graden mogelijk. Dit maakt de reachtruck zeer geschikt voor magazijnen. Dit heeft ook te maken met de banden van polyurethaan die ongeschikt zijn voor buiten.

Zijlader

Zoals de naam al aangeeft, is het kenmerk van een zijlader dat het goederen naast de lader kan optillen en vervoeren. Dit maakt een zijlader zeer geschikt om te gebruikenin gangpaden bij magazijnstellingen. Een voordeel is ook dat er gemakkelijker langwerpige goederen, zoals houten planken vervoerd kunnen worden. Deze producten zijn met een vorkheftruck, waarbij vracht van de voorkant wordt opgeheven, wat lastiger te vervoeren. Een zijlader hoeft geen lastige bochten te maken om vracht uit een stelling te halen. Ook zijladers zijn verkrijgbaar op elektrische aandrijving, maar ook op LPG of diesel.