tuinhuis

Misschien ben je er door de warme temperaturen van de laatste tijd wel achter gekomen dat je meer tijd in de tuin wil doorbrengen… en een tuinhuis is daarvoor ideaal! Dit kan namelijk een uitvalsbasis in de tuin zijn en je zelfs een vakantiegevoel geven in je eigen tuin. Daarnaast kun je het ook praktisch gebruiken, bijvoorbeeld als opslag, als kantoor, als man cave, noem maar op. Maar eerst zijn er wat keuzes die je moet maken. Wat voor soort tuinhuis wil je? Waar ga je het voor gebruiken? Hoe ga je het plaatsen, moet je een heftruck of reachtruck huren? Op deze en nog veel meer andere vragen geven we je hieronder de antwoorden!

Je moet dus nadenken over waar je het tuinhuis in je tuin wil plaatsen. En het is niet zomaar een kwestie van neerzetten waar je wil! Er zijn bepaalde dingen waar je echt rekening mee moet houden. Waar wil je het voor gebruiken? Werken, rusten of spelen? Wordt het een plek om te zitten en te chillen en vrienden te ontvangen? Een plek om te werken, een ruimte voor hobby’s? Wat je ook in gedachten hebt, het heeft invloed op de plek waar je het tuinhuis neerzet. 

Tuinkantoor, kunststudio of plek voor work outs 

Ga je een tuinhuis plaatsen als tuinkantoor, kunststudio of plek voor work outs? Kies dan een plek met veel natuurlijk licht, maar zonder direct zonlicht. Een positie op het noorden verdient daarom de voorkeur om verblinding door de zon te voorkomen en direct zonlicht tot een minimum te beperken. 

Om te chillen en te genieten van de tuin 

Misschien wil je op verschillende momenten van de dag van de zon genieten. Een ochtendmens,  als je van plan bent om elke dag van het tuinhuis te genieten met een kopje koffie en een goed boek voor het ontbijt, overweeg dan een positie op het oosten of zuidoosten in de richting waarin de zon opkomt om het ochtendlicht op te vangen.

Heb je een stedenbouwkundige vergunning nodig? 

De meeste tuinhuizen hebben geen bouwvergunning nodig. Voor degenen met een dakrandhoogte van minder dan 2,5 meter of een andere dak hoogte van minder dan 3 meter, is de vuistregel dat je waarschijnlijk geen bouwvergunning nodig hebt als je je tuinhuis plaatst. Moet je echter een heftruck huren, of ander groot bouwmateriaal gebruiken, dan is het wel verstandig om te informeren of dit ook zonder vergunning kan. Neem altijd contact op met jouw gemeente en hun planningsafdeling voor advies, aangezien hierop uitzonderingen kunnen zijn en de voorschriften voor bouwvergunningen kunnen verschillen . 

Waar moet je nog meer aan denken bij het plaatsen van een tuinhuis?

Het is raadzaam om minimaal een halve meter rond het tuinhuis vrij te houden, zodat er voldoende ruimte is voor de installatie, het aanbrengen van verf en voor eventueel toekomstig onderhoud. Zorg ervoor dat het gebied niet vatbaar is voor overstromingen bij hevige regenval om mogelijke waterschade en rotting van het hout te voorkomen. Het hebben van minimaal een halve meter vrije ruimte rond het tuinhuis is goed voor ventilatie en helpt het hout te drogen. Houdt daarnaast ook rekening met speciaal gereedschap indien dit nodig is om je tuinhuis te installeren.

Bouw niet te dicht bij overhangende bomen en struiken

Te dicht bij overhangende bomen en struiken plaatsen verhoogt het risico op: 

  • schade door vallende takken
  • rotten van dakconstructies door vallende bladeren die zich op het dak verzamelen, water verzamelen en vocht binnenlaten
  • Ze belemmeren ook de ventilatie als het hout moet drogen en kunnen het tuinhuis te donker en schaduwrijk maken. 

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je het gebied controleert op boomwortels, stronken en puin en dat het vlak, gelijkmatig en goed gedraineerd is. Als je elektriciteit naar het tuinhuis wilt laten lopen, kan dit van invloed zijn op de positie ervan!