ventilatie systeem

Het ventileren van een woning wordt dikwijls onderschat. Toch is ventilatie in een woning essentieel om een goed binnenklimaat te scheppen. Bij onvoldoende ventilatie kunnen er namelijk problemen ontstaan. Oude verontreinigde lucht moet de woning goed kunnen verlaten en je moet de mogelijkheden scheppen dat verse lucht van buiten weer de woning in kan komen. Als dit niet het geval is, kan bijvoorbeeld woonvocht niet voldoende weg en kun je last krijgen van overdreven condensvorming. Dit heeft dan weer tot gevolg dat je vochtproblemen in je woning krijgt, zoals vochtige muren of zelfs schimmel in je huis. Een huisventilatie systeem kan ervoor zorgen dat je op mechanische wijze je woning ventileert.

Huisventilatie systeem alleen niet genoeg

Er wordt soms wel eens gemakkelijk gedacht over een mechanische ventilatiesysteem. Knop aan en je hoeft nergens meer naar om te kijken. Inderdaad zal een dergelijk ventilatiesysteem ervoor zorgen dat lucht aangetrokken wordt, maar zorg ook altijd voor natuurlijke ventilatie door middel van roosters en open ramen. Hierdoor kan het systeem ook beter verse lucht aantrekken. Bij een potdicht huis zal het systeem moeilijker verse lucht kunnen aantrekken en loop je risico op verontreinigde lucht.

Ververs de filters regelmatig

Een goed huisventilatie systeem is voorzien van filters. Deze filters zullen na verloop van tijd vol zitten met vuil. Om een optimale werking van je huisventilatie te garanderen is het regelmatig vervangen van de filters noodzakelijk. Ook de kwaliteit filters die je hebt is belangrijk en bepaald hoe lang je met een filter kunt. Brink filters zijn van zeer hoge kwaliteit en Brink filters kun je gemakkelijk online aanschaffen, zodat je altijd een voorraad filters hebt om te vervangen.

Schakel de huisventilatie nooit uit

De lucht in een woning moet eigenlijk voortdurend in beweging zijn, zodat er een constante aanvoer van verse lucht is en je vervuilde lucht constant de woning uitdrijft. Schakel daarom de huisventilatie nooit uit. Meestal beschikt he systeem over een knop met drie standen. Je hoeft het systeem helemaal niet op de hoogste stand te zetten, maar laat hem altijd minimaal op de laagste stand staan.

Regelmatig reinigen

Naast het regelmatig verversen van de Brink filters, moet je de onderdelen, zoals ventilatieroosters en afvoerkanalen regelmatig schoonmaken. Doe dit minimaal tweemaal per jaar. Zijn er onderdelen waar je niet bij kunt komen, schakel dan een professioneel bedrijf in die je huisventilatie systeem vakkundig kan reinigen.