Bij beroepen die uitgeoefend worden op een kantoor of in de detailhandel is het vaak niet nodig om beschermende werkkleding te dragen. Bij diverse beroepen is hier wel sprake van om de veiligheid van het personeel te waarborgen. Er zijn diverse redenen voor het verplichten van beschermende werkkleding zoals veiligheidslaarzen, veiligheidsbrillen en helmen. In welke situaties en beroepen het van groot belang is lees je in onderstaand artikel!

Werk in de bouw

Beschermende werkkleding is in de bouwsector niet te missen. Zo kan het zijn dat een aannemer een tussentijdse check doet bij het half gebouwde appartementencomplex. Voor het personeel op de werkvloer is dit elke dag van belang. Zij zullen ten alle tijden een helm moeten dragen om zichzelf te beschermen tegen losse planken, stenen en dergelijke die kunnen vallen. Daarnaast zijn een veiligheidsbril, een brandvertragend pak (bij vonken van het zagen of lassen) en kniebeschermers niet te missen. Deze zorgen niet alleen direct voor de veiligheid van het personeel maar beschermen en voorkomen ook klachten. Kniebeschermers zorgen niet altijd direct voor veiligheid maar beschermen personeel ook op langere termijn tegen klachten. Zodra je in de bouw werkt krijg je veel te maken met beschermende werkkleding om je direct (of op langere termijn) veiligheid te bieden tegen gevaarlijke of risico volle omstandigheden.

Werk in de zorg

Voor mensen die in de zorg werken is beschermende werkkleding voor hele andere doeleinden. Zo kan het zijn dat een chirurg beschermende werkkleding draagt om besmetting tijdens een operatie te voorkomen. Het gaat in de zorg voornamelijk om de hygiëne van het personeel en de patiënten, hiervoor moet men beschermt worden om hun beroep te kunnen blijven uitoefenen. Het kan ook voorkomen dat men een scan moet uitvoeren of een röntgenfoto moet maken. Het is hierbij belangrijk dat de kleding de werknemers beschermt tegen stralingsinvloeden.

Veiligheid

Er zijn natuurlijk tientallen of zelfs honderden beroepen waarbij beschermende werkkleding geen overbodige luxe is. De veiligheid tijdens werk is erg belangrijk zowel in de werkomgeving (brandblussers, veilige apparatuur, overzichtelijke ruimte) als voor het personeel zelf. Naast helmen en dergelijke kan een veiligheidshesje met reflecterende strepen ook toegekend worden als beschermende kleding. In het dagelijkse leven is vlam vertragende kleding en een zaagbroek bijvoorbeeld ook eigenlijk niet te missen. Kijk goed wat er voor jouw beroep nodig is en bescherm jezelf tegen alle mogelijke situaties die zich voor kunnen doen. Bescherming moet ten slotte voorop staan en zorgt ervoor dat jij je beroep kan blijven uitoefenen.