Een afkortzaag is, zoals de naam het zelf zegt, een soort zaag met daarop een roterend zaagblad in de vorm van een cirkel. Een dergelijke machine is speciaal ontworpen om verschillende profielen en materialen af te korten waaronder metalen, kunststoffen en houtsoorten. Wat meer informatie over de afkortzaag en de mogelijkheden:

De afkortzaag, een unieke gereedschap

Een dergelijke zaag wordt in een bepaalde hoek gebruikt om materialen te zagen. Eigenlijk kan zo’n machine een beetje vergeleken worden met een cirkelzaag. Een andere naam voor dit toestel is ook wel een radiaalzaag of verstekzaag. De zaag wordt gebruikt om buizen, staven, kokers en profielen door te zagen, waarbij voor elk soort materiaal (hout, metaal of kunststoffen) een ander zaagblad wordt gebruikt.

Daarbij is het belangrijk dat bij een dergelijke machine extra koeling wordt voorzien zodat het zaagblad niet te snel gaat slijten of vast komt te zitten. Een dergelijke koeling maakt gebruik van water dat tijdens het zagen continu langs het blad en het te bewerken materiaal heen stroomt. Dit is vooral handig bij het bewerken van extra dik en hard materiaal!

Hoe stel je je afkortzaag in voor de perfecte zaagsnede?

Een dergelijke zaag is opgebouwd uit twee onderdelen, de zaag zelf en het platform. Het zaagblad is vastgemaakt op een arm met een scharnier en wordt aangedreven door een motor. Doorgaans is het mogelijk om met een afkortzaag zowel verticaal als horizontaal te werken, meestal onder een hoek van 45 graden – afhankelijk van welk model je kiest.

Daarbij beschikt een afkortzaag ook over een soort laser, die met een rode lijn precies aangeeft waar de zaag zal snijden. Dit is noodzakelijk om, vooral bij delicate werkstukken, erg nauwkeurig te kunnen snijden zodat oneffenheden vermeden kunnen worden.

Een afkortzaag met trek-functie

Tenslotte is het ook mogelijk om een afkortzaag met trekfunctie te gebruiken. In dit geval wordt de zaag langs twee buizen getrokken aan de rechterkant van de machine. De zaag is dan vastgemaakt aan een soort arm die eenvoudig naar voor verplaatst kan worden. Het gevolg? Een groter zaagbereik, waardoor ook plaatmateriaal van verschillende formaten bewerkt kan worden!