Het verbouwen van je WC klinkt dan misschien wel als een grote opdracht, eigenlijk kan je het helemaal zelf doen. Daarbij hoeft het, als je het juist aanpakt, helemaal niet zo veel te kosten! De prijs die je betaalt voor een WC verbouwen hangt af van de grootte van het werk. Ga je voor een oppervlakkige renovatie of moet alles vervangen worden? Voor een beter beeld op waar de kosten bij zelf je WC verbouwen vandaan komen en wat er allemaal bij komt kijken, is een duidelijk overzicht hier wel belangrijk.

1. Een kleine of grote renovatie?

De renovatie van een klein toilet gaat vooral om het vernieuwen van de ruimte. Denk bijvoorbeeld aan een staand toilet, een kraan, fontein, de wand en de vloertegels. In dit geval betaal je ongeveer 1500 euro, maar als je oplet bij de aankoop van onderdelen kan je het voor minder doen.

Een grote renovatie houdt in dat je het toilet volledig vervangt. Je kiest zelf waar alles komt te staan en welke toiletpot je plaatst. In dit geval loopt de prijs op tot 3000 euro, maar alweer kan je daar veel op besparen als je het zelf doet en goedkopere onderdelen aanschaft.

Belangrijke factoren bij zelf je WC verbouwen

Over het algemeen verschillen de kosten van een renovatie natuurlijk afhankelijk van de gebruikte materialen en merken. Een overzicht van de belangrijkste factoren:

– De toilettegels. De tegels op de muur en de vloer bepalen grotendeels de sfeer in het toilet, en juist kiezen is dan ook belangrijk. Tegels verliezen doorheen de jaren hun glans en als je goedkope tegels zoekt die toch nieuw ogen kan je dit voor weinig geld oplossen.

Doorgaans kan je kiezen tussen twee verschillende soorten tegels: keramische tegels en tegels uit natuursteen. De eerste zijn iets goedkoper, terwijl de natuursteen varianten dan weer iets authentieker ogen en lang meegaan.

2. Een toiletfontein

Als een toiletfontein oud is oogt het niet enkel minder mooi, het functioneert ook minder goed. Een nieuwe aankopen is de beste manier om zowel het comfort als de uitstraling van de WC een opkikker te geven.

3. Het toilet stucen of schilderen

Ook de kleur heeft een groot effect op de uitstraling van het toilet. Zo kies je best voor een kleur die overeenstemt met de rest van de woning (en het toilet zelf), maar ook een goede stuc is een goede oplossing.

4. De toiletpot vervangen

Natuurlijk is de toiletpot het belangrijkste bij het verbouwen van de WC, en ook dit kan je zelf doen. Doorgaans is er keuze tussen een staand of hangend toilet, waarbij deze laatste over het algemeen iets meer kost en iets moeilijker te installeren is. Daarbij zijn er verschillende prijscategorie├źn waaruit je kan kiezen:

– En eenvoudig toilet

Voor slechts 150 tot 200 euro kan je kiezen tussen diverse keramische toiletpotten en dit zijn dan ook de meest gebruikte. Dergelijke modellen zijn functioneel, zonder poespas.

– Een kwaliteit toilet

Als je iets meer wil hebben dan betaal tussen de 250 tot 350 euro. Deze potten hebben vaak een mooi design dat soms volledig op maat aangepast kan worden. Naast de traditionele, ovale vorm kan je ook gaan voor een ronde of zelfs rechthoekige toiletpot. Deze exemplaren hebben vuilafstotende coating zodat de glans langer blijft en de pot langer meegaat.