Er zijn veel verschillende manieren om je woning te verwarmen. Veel huizen zijn voorzien van een CV ketel die het huis opwarmt via radiatoren. Toch zullen veel mensen nog van de nostalgie van een gezellig haardvuur houden. Hoewel een open haard niet heel veel gezien meer wordt, is het effect van een open haard tegenwoordig heel goed te bereiken met een kachel. Er is dan ook een grote verscheidenheid in kachels, met elke kachel weer zijn eigen voor- en nadelen.

Houtkachel

De houtkachel heeft als brandstof hout en komt daarmee het dichtste in buurt van de klassieke open haard. Normaliter kan een houtkachel maar één enkele ruimte verwarmen. Maar er zijn ook zogenaamde CV-houtkachels. De houtkachel is dan verbonden met de CV ketel en kan daarmee de radiatoren in huis verwarmen. Bij een houtkachel is je voorraad hout erg belangrijk, vooral in de winter. Om te blijven stoken dien je een behoorlijke houtvoorraad aan te leggen. Gelukkig zijn daar mogelijkheden genoeg voor, want je kunt je haardhout kopen bij Openhaardhout-gigant.nl. Zo bestel je online gemakkelijk een voorraad kwalitatief zeer goed hout en kom je gemakkelijk de winter door.

Pelletkachel

De pelletkachel is een steeds populairder wordende kachel. Het grote voordeel is dat ondanks dat de kachel op hout brand, je geen houtvoorraad hoeft aan te leggen. De kachel vul je met pellets. Dit zijn houtsnippers die van zuiver afvalhout afkomstig zijn. Deze pellets kun je aanschaffen in balen van meestal 20 of 25 kilogram. Met een baal pellets kun je, afhankelijk hoe lang je de kachel stook, 2 tot 5 dagen. De pelletkachel is een schone kachel, omdat je weinig last hebt van de afgevoerde rook.

Gaskachel

Toen in de jaren 60 in Nederland gas werd gevonden, werden hele woonwijken massaal aan het gas aangesloten. De gaskachel mag zich dan ook één van de meest populairste kachels noemen. Ook de gaskachel is geschikt voor verwarming van één ruimte en je hebt een rookgasafvoer nodig en een gasaansluiting. Wat je aan gas opstook kom je tegen op je energierekening.

Allesbrander

De allesbrander is niet een kachel, zoals de naam zegt, alles in kunt gooien. De allesbrander kan verschillende brandstoffen aan, zoals hout, turf en steenkool. Veelal zijn allesbranders aangesloten op het CV systeem om de rest van de woning te verwarmen.