golfplaten

Bepaalde klussen zijn moeilijk zelf te doen, maar zullen vaak gedaan moeten worden door experts. Dat geldt echter niet voor het leggen van een golfplaten dak. Met een beetje kennis van zaken leg je die namelijk makkelijk zelf. Je moet dan wel weten of je bijvoorbeeld kiest voor metalen golfplaten, of juist platen van een ander materiaal. Gelukkig zijn wij er om je daarmee te helpen.

Golfplaten van metaal

Golfplaten van metaal zijn nog steeds de meest duurzame keuze wat betreft golfplaten. Je hebt dan weer de keuze uit staal of aluminium. Staal is een steviger, maar zwaarder materiaal dan aluminium. Aluminium, daarentegen, is licht, maar begint sneller te kraken onder invloed van de temperatuur. Daarnaast zijn aluminium platen vaak duurder dan hun stalen tegenhanger. 

Roofing

Bitumen golfplaten staan bekend als ‘roofing’. Dit materiaal wordt niet alleen gebruikt als dakbedekking op platte daken, maar vind je ook terug in golfplaten. Het is een duurzaam en onbrandbaar materiaal waarmee je eenvoudig een golfplaten dak kan opbouwen voor je garage, tuinhuis, stal, of wat voor bijgebouw dan ook. Golfplaten van bitumen hebben de beste prijs-kwaliteitverhouding.

Golfplaten van vezelcement

Golfplaten van vezelcement zijn zeer sterk en duurzaam. Door hun vormvastheid zijn ze bestand tegen allerlei weersinvloeden. Condensvorming bij vezelcementplaten komt minder vaak voor omdat het materiaal dampopen is en een waterbufferend vermogen heeft. Eternit golfplaten behoren tot deze categorie en worden tegenwoordig vaak gekozen.

Kunststof golfplaten

Ook kunnen golfplaten uit verschillende soorten kunststof bestaan, zoals polyester, polycarbonaat en PVC. Kunststof is flexibel en goed bestand tegen de  weersomstandigheden. Bij kunststof kun je ook kiezen voor transparante golfplaten, ideaal voor bijvoorbeeld overkappingen van het terras. Kunststof golfplaten op rol worden in polyester vervaardigd. Hiermee kan je makkelijk grote stukken golfplaat versnijden en hoef je geen rekening te houden met een overlap.

Zelf doen of een expert inschakelen

Over het algemeen is het vrij makkelijk om zelf een golfplaten dan te leggen, maar uiteraard kun je dit ook door een professional laten doen. Doe je het zelf, dan zijn er een aantal zaken waar je rekening mee dient te houden. Maak van tevoren een zogenaamd ‚legplan’ dan weet je hoeveel platen er nodig zijn en hoeveel overlap deze moeten krijgen. Daarna kun je de golfplaten gaan leggen. Rij voor rij, waarna je ze vastzet met speciaal daarvoor ontwikkelde schroeven.

Daarna moet je goed al het vijlsel wegvegen om roestvorming te voorkomen. Als laatste kun je het dak dan gaan afwerken met de nok, windveren, etc om zo een mooi afgewerkt dak te krijgen.