Ook al worden de nieuwe televisies alsmaar platter en kun je vele types gewoon aan de muur hangen, toch zijn we nog altijd gehecht aan een tv meubel. In vergelijking met vroeger worden tv meubels alsmaar breder, maar tegelijk ook minder diep. De nieuwe televisies nemen bijna geen plaats meer in op het tv meubel, dus heb je lekker veel plaats voor heel wat andere leuke spullen. Een tv meubel op maat is ideaal. Waarom zou je het zelf niet in elkaar proberen te steken? Zo heb je precies de afmetingen en de indelingen die jij wilt. Wij geven jou hier alvast een stappenplan om jou op de goede weg te zetten.

Denk aan de vele mogelijkheden

Bij het ontwerpen van je tv meubel, overleg je het beste met je gezinsleden. Misschien wil je partner er wel bepaalde spullen op kwijt: dat ene mooie bronzen beeld of die hele grote schotel? Misschien wil jij je HiFi installatie er mooi in verwerken? Vergeet bijvoorbeeld het wegwerken van storende kabels niet. De kinderen willen misschien al heel lang een bankje om op te spelen: dit kun je eventueel combineren met je tv meubel. Heb je vrienden die goed kunnen lassen? Dan kun je denken aan een combinatie van metaal en hout: lekker stoer voor een industriële woning bijvoorbeeld. Zo zul je zelf nog heel wat zaken vinden waarmee je rekening wilt houden.

Begin met een ruwe schets

Teken in grote lijnen uit hoe je tv meubel er dient uit te zien. Wil je het ‘zwevend’ aan de muur ophangen of wil je het op poten? Of wil je je tv kast tot tegen de grond laten aansluiten? Kies je voor legplanken of wil je ook een aantal laden of deuren? Dit hangt natuurlijk af van jouw handigheid. Bepaal ook in welk materiaal je dit wilt? Steigerplanken zijn heel makkelijk te verwerken, niet duur en je kunt ze al dan niet schilderen naar eigen inzicht. Ook MDF platen zijn ideaal voor beginnende klussers.

Werk je schets uit in detail

Bepaal dan, aan de hand van je ruwe schets, welke planken je nodig hebt: hoeveel stuks, welke lengte en welke breedte. Denk ook aan de nodige schroeven, scharnieren en steunen voor je legplanken bijvoorbeeld. Ga met je lijstje op zoek naar je materiaal.

Je kast in elkaar steken

Als je hebt gekozen voor echt hout dat je wilt verven, oliën of beitsen, geef je planken dan al een eerste laag. Steek dan je tv meubel in elkaar aan de hand van je gedetailleerde schets. Geef dan eventueel nog een tweede afwerkingslaag. Je bent klaar met je klus! Dan rest er jou alleen nog lekker lui te genieten voor je tv!