multifunctioneel grondgebruik

Het aantal elektrische auto’s op de openbare weg is de afgelopen jaren flink toegenomen. Deze groei zal zich de komende jaren doorzetten, zodat we oplossingen moeten zien te vinden voor het duurzaam opladen van deze auto’s. Wanneer we zulke auto’s namelijk zouden opladen met stroom van kolencentrales, zijn we geen stap verder. Een betere stroombron zijn zogenaamde ‘solar carports’: parkeerterreinen die worden voorzien van laadpalen en een overdekking van zonnepanelen. Zo’n parkeerterrein heeft vele voordelen. In deze blog bespreken we twee: multifunctioneel grondgebruik en duurzame uitstraling.

Multifunctioneel grondgebruik

Parkeerterreinen nemen veel ruimte in. Terreinen met de grootte van meerdere voetbalvelden worden ‘opgeofferd’ om ruimte te maken voor auto’s. Met een solar carport is deze ‘opoffering’ verleden tijd. De grond wordt namelijk multifunctioneel gebruikt: als parkeerterrein en als zonneveld. Door de zonnestroominstallatie op stellages te bouwen, blijft er onder de panelen voldoende ruimte voor parkeren en het aanleggen van laadpalen. De elektrische auto’s kunnen daarmee de opgewekte, groene stroom direct gebruiken. Zo is het parkeerterrein ook een laadstation; een echte win-winsituatie, vooral met het oog op de toekomst. 

Duurzame uitstraling

Met de aanleg van een solar carport sla je meer dan twee vliegen in één klap. Door de zonnestroominstallatie van laadpalen te voorzien, stimuleer je werknemers en bezoekers om elektrische auto’s te gebruiken. De stroom die niet gebruikt wordt voor het opladen van de auto’s, kan direct doorgesluisd worden naar het (kantoor)pand of het stroomnet. Overige stroom kan worden opgeslagen in batterijen, zodat er bij bewolkte dagen genoeg groene stroom beschikbaar is voor het opladen van de auto’s. Met andere woorden: met een solar carport ben je in één klap een duurzaam bedrijf.

Meer weten over solar carports en zonnestroominstallaties? Neem dan een kijkje bij Zonnestroom Nederland of vraag vrijblijvend een adviesrapport op maat aan.