In de bouw en op grote constructiewerkplaatsen wordt veel gebruik gemaakt van de haakse slijper. Thuis wordt hij minder gebruikt. Daarom weten veel doe-het-zelvers niet precies wat je er mee kunt. In dit artikel wordt antwoord gegeven op de vragen: ‘Wat is een haakse slijper?’ en ‘wat kan ik met een haakse slijper?’ Tot slot worden er een aantal haakse slijper tips gegeven.

Wat is een haakse slijper?

Een haakse slijper wordt ook wel slijptol of flex genoemd. Het is een gereedschap dat bestemd is voor de bewerking van metaal, steen, hout en speksteen. Het apparaat kan worden aangedreven door benzine of elektriciteit. Het gereedschap is verkrijgbaar in drie formaten: 115 millimeter, 125 millimeter en 230 millimeter. De slijpschijf van een haakse slijper staat in tegenstelling tot die van de elektrische slijpmachine haaks ten opzichte van het gedeelte met de motor. De slijpschijf is verwisselbaar. Er zijn vier varianten verkrijgbaar:
• slijpschijven voor steenachtig materiaal
• slijpschijven voor staal
• afbraamschijven bestemd voor het wegslijpen van bramen en dergelijke van staal
• wolfraam- of widia-freeschijven bestemd voor de bewerking van hout en speksteen.

Wat kan ik met een haakse slijper?

Met de haakse slijper kun je allereerst , zoals het woord al zegt slijpen. Het gebruik van een haakse slijper is eenvoudig. Je plaatst de juiste slijpschijf op de haakse slijper en zet deze tegen het te slijpen oppervlak en zet de motor aan. Naast slijpen is er meer mogelijk met de haakse slijper. Daarvoor plaats je andere typen schijven op de haakse slijper. Zo zijn er lamellenschuurschijven voor het glad maken van oppervlakten en komstaalborstels om vuil en roest te verwijderen. Voor de haakse slijper zijn ook cirkelzagen leverbaar, om dwars door het harde materiaal te zagen. Naast de standaard haakse slijper die aangedreven wordt door benzine of elektriciteit is er ook een haakse slijper die door perslucht wordt aangedreven. Deze zijn bestemd voor het gebruik in garages.

Haakse slijper tips

Hoewel het gebruik van een haakse slijper niet moeilijk is, zijn hier toch een paar haakse slijper tips, die vooral nuttig zijn bij de aanschaf van een haakse slijper en voor je veiligheid.
• Draag een veiligheidsbril, gehoorbescherming en werkhandschoenen.
• Kies een haakse slijper van het juiste formaat: 115 en 125 millimeter is voor thuisgebruik. Ze zijn wendbaarder dan de 230 millimeter haakse slijper, die voor het echte grove werk is, waarbij gewerkt wordt met grote werkstukken en een diepere sleuf is vereist.
• Kies voor de juiste slijpschijf of andere schijf. Bedenk vooraf goed waarvoor je de haakse slijper gaat gebruiken en zoek hier de juist slijpschijf voor.
• Kies een slijpschijf met een accu als je niet beschikt over netstroom of als je bewegingsvrijheid wilt. Deze zijn wel iets duurder dan de slijpschijven op netstroom.
• Kies een slijpschijf met softstart om geen klap te krijgen bij het op gang komen.