Richting een circulaire economie: Ikea doet mee
De circulaire economie, waarbij producten zoveel mogelijk gerecycled worden om het klimaat te ontzien, wordt in Nederland steeds populairder. Ook het concern IKEA zet steeds meer in op verduurzamen. Aanvankelijk onder meer door retour gestuurde producten alsnog te verkopen. En binnenkort zet het van oorsprong Zweedse megawarenhuis een nieuwe stap in het proces richting verduurzaming, namelijk door meubels te verhuren voor huurperioden van twee jaar. Ondanks dat je bij de te huren meubels geen landelijke meubels van Meubelcity.nl zult aantreffen, ben je wel gegarandeerd van meubels van allerlei typen, zoals landelijke meubels, moderne meubels en industriële meubels.
Hoe werkt Ikea meubelverhuur?
Het verhuren van meubelpakketten is vooral gericht op een specifieke doelgroep: jongeren, en dan vooral studenten. De jongere generatie heeft meer oog voor de milieuproblematiek dan ooit tevoren. En het in bezit hebben van meubels is voor de jeugd minder belangrijk dan vroeger het geval was. Huren is ook prima en beter voor de ecologie en natuur. En als student is het huren van een Ikea-meubelpakket voor een periode van twee jaar natuurlijk ideaal. Na afloop van de studie kunnen de meubels dus gewoon weer ingeleverd worden. Maar ook kan de huurder ervoor kiezen om het meubilair voordelig over te nemen. En tijdens de huurperiode kan de huurder van de meubelstukken altijd terugvallen op de Ikea-reparatieservice. Gaan er meubels kapot? Dan worden deze onder het huurcontract door Ikea werd hersteld.
Wereldwijde strategie: recyclen van meubels
Het streven om een circulaire bedrijfsvoering te realiseren, is een wereldwijde strategie van Ikea. Nodeloos te zeggen dat het milieu, met name tropische regenwouden, veel baat hebben bij deze bedrijfsaanpak van Ikea. De ambities van het internationale Zweedse woonwarenhuis zijn groot. Zo wil Ikea in 2030 volledig overgeschakeld zijn op een circulaire bedrijfsvoering. Daarom is Ikea achter de schermen veel bezig met praktijkonderzoek. Mooie voorbeelden zijn onderzoeken in India, waar stro hergebruikt wordt en een nieuwe toepassing krijg in meubelen. Verder kocht Ikea in Japan veel bankstellen op via het eigen klantenbestand in dat land, en recyclede die voor hergebruik. En momenteel test Ikea in de praktijk in Finland uit hoe er het beste meubilair geleaset kan worden door meubels uit te huren aan bedrijven. Als Ikea in dit tempo doorgaat, is het waarschijnlijk dat de doelstelling om in 2030 circulair te opereren in 2030 gehaald of sowieso dicht benaderd wordt.