Zelf aanbrengen van een ventilatiesysteem is niet ingewikkeld
Een ventilatiesysteem in hui installeren is een klus die veel woningeigenaren liever laten uitvoeren door een professioneel bedrijf. Maar als je je een beetje verdiept in hoe dit in zijn werk gaat, kun je de installatie van een ventilatiesysteem ook gewoon zelf doen. Want de installatie van een ventilerend systeem in de woning is niet zo ingewikkeld als het misschien wel lijkt en natuurlijk veel voordeliger dan een bedrijf inschakelen. Met de tips hieronder kun je als doe-het-zelver aan de slag om gewoon zelf een ventilatiesysteem in huis aan te leggen!

1. Kies het juiste soort ventilatiesysteem
De eerste prioriteit is om het voor jou geschikte type ventilatiesysteem uit te kiezen. Er zijn vier soorten waaruit je kunt kiezen, namelijk systeem A, systeem B, systeem C of systeem D. Onder systeem A wordt natuurlijke ventilatie verstaan. Denk hierbij bijvoorbeeld aan raamroosters. Systeem B bestaat uit een mechanische toevoer van frisse lucht. Verder houdt systeem C in dat de lucht mechanisch afgevoerd wordt. Systeem D, ten slotte, is de zogeheten balansventilatie, die niet alleen de aanvoer maar ook de afvoer van lucht automatisch regelt. Dit systeem wordt doorgaans gecombineerd met een warmterecuperatiesysteem.

2. Ga voor voordelige ventilatoren en andere toebehoren
Zorg ervoor dat je jouw favoriete ventilatiesysteem aanschaft bij een betrouwbare en voordelige aanbieder. De ventilatoren van ventilatieshop.com zijn niet alleen betrouwbaar, maar ook scherp geprijsd en geschikt voor de door jou gewenste toepassingen, zoals mechanische ventilatie, natuurlijke ventilatie of balansventilatie.

3. Stel een goede planning op en maak een lijst van benodigde materialen
Zorg van tevoren dat je alles goed opmeet en bepaal op basis daarvan hoeveel materialen je nodig hebt. Maak een tijdsplan, zodat je precies weet wat je wanneer doet en welke gereedschappen, materialen en accessoires je daarvoor nodig hebt. Zo kom je niet voor verrassingen te staan!

4. Plaats het systeem
Hierna kun je beginnen met de plaatsing van het ventilatiesysteem. Ga ervan uit dat je het systeem in enkele dagen kunt plaatsen. Volg de aanwijzingen van de fabrikant nauwgezet op. Plaats de buizen, de af- en aanvoer op de juiste manier. Als dit gebeurd is, kun je de ventilatie-unit op de juiste plek aanbrengen en installeren.