Het ventileren van gebouwen heeft de laatste paar jaar, mede door de recente corona epidemie,  meer en meer aandacht gekregen. Het op een juiste wijze ventileren wordt als steeds belangrijker ervaren en is vaak een belangrijk onderdeel van industriële en grote consumenten bouwprojecten geworden. Om een juiste ventilatie te kunnen realiseren is de kwaliteit van het complete ventilatiesysteem van groot belang. Daarom wordt er steeds vaker voor Polyethyleen leidingsystemen gekozen bij het uitvoeren van ventilatieprojecten. Dit vanwege de unieke eigenschappen van de kunststof Polyethyleen.

Wat zijn de eigenschappen van de kunststof Polyethyleen?

Polyethyleen is een technische kunststof die in de praktijk ook veel als HDPE, oftewel High Density Polyethyleen, wordt aangeduid. Vanwege haar unieke eigenschappen wordt Polyethyleen veel toegepast in het industriële segment. Zo neemt HDPE geen vocht op en ligt het temperatuurbereik tussen -30°C en +80°C. Daarnaast is Polyethyleen taai en slagvast en heeft het een uitstekende elektrische isolatie.

Polyethyleen laat zich goed bewerken

Polyethyleen is een kunststof die zich uitstekend laat bewerken. Voor de uitvoerders van ventilatieprojecten is dat een belangrijk kenmerk. Hierdoor kan de uitvoerder op een efficiënte wijze de uitvoering van het project realiseren. Het zagen en verspanen van Polyethyleen kan met standaard gereedschappen worden uitgevoerd. Daarnaast kan HDPE gesneden worden door middel van water- en laser snijtechnieken. Omdat Polyethyleen een apolair oppervlak heeft, gaat het verlijmen lastig. Dat is dan ook de reden dat Polyethyleen koppelingen vaak door middel van lasverbindingen worden uitgevoerd.

Een uitgebreid assortiment met vele toepassingsmogelijkheden

Binnen het Vink assortiment kunststof ventilatiesystemen heeft de verwerker een grote keus uit verschillende uitvoeringen, typen en maten. Zo variëren de diameters van de zwarte Polyethyleen ventilatiebuizen tussen de 400 en 1400 mm. Naast deze buizen zijn er vele soorten hulpstukken verkrijgbaar. Voorbeelden van deze hulpstukken zijn bochten, regenkragen, terugslagkleppen en buiseinden die voorzien zijn van een rooster. Daarbij is Polyethyleen ook verkrijgbaar in plaatvorm die in een veelvoud van dikten bij Vink op voorraad liggen. Het complete assortiment is te vinden op vinkkunststoffen.nl. Polyethyleen leidingsystemen worden, naast ventilatiesystemen, ook toegepast in de waterbehandeling, de apparatenbouw en de voedingsmiddelen industrie.