stankoverlast kruipruimte verhelpen

Gedurende de laatste weken heb je met de nodige regelmaat gemerkt dat er in huis een nare lucht waar te nemen is. In het begin was het nog met vlagen, maar naarmate de tijd verstrijkt, lijkt de overlast steeds meer toe te nemen en vandaag de dag is er een permanente stank die het je bijna onmogelijk maakt om nog comfortabel thuis te komen. Zodra je de voordeur opent, komt je een nare lucht tegemoet, die vervolgens onbewust de hele tijd aanwezig blijft en het bijna onmogelijk maakt om met plezier tijd in je woonkamer door te brengen. 

Het is daarom hoog tijd om stappen te ondernemen en te achterhalen waar deze nare lucht vandaan komt. Je hebt de verschillende ruimtes in huis daarom stuk voor stuk onderzocht, om te kijken of je de oorzaak van de stank kunt achterhalen. Je hebt vooralsnog geen succes gehad en staat vooralsnog voor een raadsel, totdat je de toegang tot de sporadisch betreden kruipruimte opent en een niet te verdragen lucht je tegemoet komt. 

De omstandigheden in de kruipruimte zijn anders dan die in de woonkamer

Hiermee is het gelijk duidelijk waar de oorzaak ligt van de nare lucht die je al geruime tijd parten speelt. Het is nu echter de vraag wat je kunt doen om de stank kruipruimte verhelpen. Het mag duidelijk zijn dat de omstandigheden in de kruipruimte anders zijn dan die in de woonkamer, maar het kan geen kwaad om verder op zoek te gaan naar de oorzaken die verantwoordelijk zijn voor de nare lucht die het je onmogelijk maakt om nog comfortabel van je huis te kunnen genieten.

Een van de meest voor de hand liggende oorzaken van de geuroverlast is de aanwezigheid van vocht in de kruipruimte. Het klimaat in de kruipruimte is compleet anders dan die in de rest van de woning. Vaak is het er koud, vochtig, donker en is er een gebrek aan verse lucht. Hierdoor wordt het de ideale broedplaats voor schimmels, zwammen en ongedierte. Met name wanneer het grondwater stijgt en de kruipruimte intrekt, kan hierdoor een vervelende geur ontstaan. Via kieren en naden in vloeren en muren kan deze vervolgens de woning intrekken, waardoor het bijna onmogelijk wordt om hier nog comfortabel tijd in door te brengen.

Schimmels, zwammen en verrotte vloerbalken kunnen ontstaan door vocht

Een vochtige kruipruimte kan naast het ontstaan van schimmels en het groeien van zwammen, ook andere nadelige gevolgen hebben. Opstijgend vocht kan ervoor zorgen dat vloerbalken beginnen te rotten. Ook bij andere onderdelen van de constructie van een woning kan een rottingsproces ontstaan, waardoor de stankoverlast kan toenemen. Ongedierte dat door deze omstandigheden wordt aangetrokken, kan eventuele geuroverlast alleen nog versterken. 

Naast geuroverlast kunnen schimmels daarnaast ook zorgen voor de nodige gezondheidsproblemen. Ademhalingsproblemen zijn vaak een stuk erger wanneer er sprake is van schimmelvorming, maar ook huidaandoeningen, maag- en darmklachten behoren tot de symptomen van langdurige blootstelling aan schimmels. Daarom doe je er verstandig aan om zo snel mogelijk maatregelen te ondernemen als je je bewust wordt van nare luchtjes in huis, zodat je eventuele andere problemen met betrekking tot je gezondheid kunt voorkomen!