betonplex

Betonplex wordt tegenwoordig voor de meest uiteenlopende doeleinden gebruikt. Het wordt al lange tijd gebruikt in de bouw, maar tegenwoordig wordt een betonplex plaat voor de meest uiteenlopende zaken gebruikt. Hieronder leggen we je uit wat betonplex is en waar je het allemaal voor kunt gebruiken!

Betonplex is enorm sterk en duurzaam

Betonplex is als plaatmateriaal enorm sterk en wordt al lange tijd gebruikt als materiaal om beton mee te bekisten. Een betonplex plaat bestaat uit een epoxy toplaag, die gemaakt is van twee lagen kunsthars.

Twee soorten betonplex

In principe bestaan er twee soorten betonplex platen, namelijk betonplex dat is samengesteld van multiplex materiaal en betonplex gemaakt van spaanplaten. Multiplex platen hebben een groot aantal voordelen. Zo zijn ze enorm sterk, waardoor ze onder andere kunnen worden toegepast voor de bekisting van beton.

Slijtvast en krasvast

Ten tweede blijven de platen lang in een goede staat omdat ze slijtvast en krasvast zijn. Een derde voordeel van multiplex plaatmateriaal zijn de watervaste eigenschappen van deze platen. De platen zijn aan de buitenzijde glad, wat als voordeel heeft dat beton en andere materialen er niet aan hechten. Daarnaast is betonplex verkrijgbaar in verschillende coatings, bijvoorbeeld met een u-bestendige coatinglaag. 

Betonplex platen zijn in diverse diktes verkrijgbaar. Afhankelijk van het specifieke doel dat je voor ogen hebt zijn er altijd geschikte platen te vinden voor het bouwproject waar jij mee bezig bent.

Het bekisten van betonconstructies

Zoals gezegd is de meest gebruikte toepassing van betonplex het bekisten van betonconstructies. Doordat de beton niet hecht aan de betonplex, kan die betonplex vaak meermalen kan worden. Uiteindelijk scheelt dat natuurlijk in de kosten die je maakt voor jouw bouwprojecten en klussen. 

Tegenwoordig worden de platen van betonplex ook voor andere doeleinden gebruikt, onder meer om meubilair van te maken. Ook honden hokken en konijnen hokken worden regelmatig in elkaar gezet met betonplex platen. Dit omdat deze platen erg goed tegen de weersomstandigheden kunnen, of dit nu vocht is door neerslag, of hitte door de zon die er de hele dag op schijnt.

Ook zien we betonplex platen steeds gewilder geworden als werkbladen in keukens. Dit geeft de keuken een industriƫle uitstraling en daarnaast heeft het blad bijna geen onderhoud nodig. Een laatste toepassing die ook veel voorkomt bij het gebruik van betonplex platen, is het gebruik van betonplex als vloer in bestelbussen en caravans. Ook dit is behoorlijk logisch door de duurzaamheid van het materiaal.