Laminaat behoort absoluut tot één van de populairste soorten vloeren in Nederlandse en Belgische huishoudens. Dit komt omdat laminaat tal van voordelen heeft ten opzicht van een massief of halfmassief houten vloer. Laminaat is namelijk gemakkelijk te leggen. Met een klein beetje handigheid kun je ook als leek een laminaatvloer leggen. Ook is het onderhoud ontzettend makkelijk. Stofzuigen en dweilen is voldoende en je hoeft niet, zoals een massief houten vloer, om de paar jaar de vloer te schuren en te lakken of te oliën. Toch zijn er behoorlijke kwaliteitsverschillen merkbaar in de verschillende soorten merken laminaat. Je kunt voor heel goedkoop laminaat kiezen, maar of je daar uiteindelijk beter mee af bent valt te betwijfelen. Je kunt laminaat dan ook indelen in A-keuze en B-keuze.

A-keuze laminaat

A-keuze laminaat behoort tot het kwalitatief beste laminaat dat er bestaat. En dan beginnen we direct met een nadeel, het is ook het meest dure laminaat. Maar daar staan dan wel vele voordelen tegenover. Het hout van A-keuze laminaat bestaat uit een zeer hoge dichtheid van houtvezels. Dit kan MDF hout zijn, maar veelal bestaat het uit High Density Fibre board (HDF). Dit hout kan veel meer hebben en heeft een betere isolering. A-keuze laminaatvloer is voorzien van een gelamineerde print laag, waar bij sommige soorten zelfs een nerf in te voelen is. Het laminaat is afgewerkt met een anti-kraslaag, zodat het laminaat niet direct beschadigd als je er iets op laat vallen. Het kwaliteitsverschil merk je vaak direct al op bij het leggen van het laminaat. A-kwaliteit laminaat is voorzien van een clickverbinding, waarmee je de vloer in een mum van tijd legt. Daarnaast zijn A-keuze laminaatvloeren zeer maatvast en hebben meestal ook een hogere waterbestendigheid. Zoals bijvoorbeeld Floer A-kwaliteit laminaat. Dit laminaat is maar liefst 33% meer waterbestendiger, voorzien van een anti-kras toplaag en is voorzien van de beste clickverbinding die er momenteel te koop is.

B-keuze laminaat

De planken van B-keuze laminaat bestaat meestal uit MDF met een lage dichtheid van houtvezels. Je voelt direct dat de kwaliteit minder is dan bij A-keuze laminaat. Bij veel water op de vloer of zelfs een te hoge luchtvochtigheid in de ruimte, is er een risico dat je snel bobbels in je laminaat krijgt, wat uiteindelijk tot beschadiging kan leiden. Ook het leggen zal een stuk moeizamer gaan. Het vastklikken van het laminaat zal lastiger gaan en bij iets te hard aankloppen zal het laminaat gaan beschadigen. Als je een slechte of beschadigde laminaatplank hebt zal je dit terugzien door de hele vloer door middel van kier vorming.

A-keuze of B-keuze?

A-keuze laminaat is zijn geld dus dubbel en dwars waard. Dit begint al bij het leggen van de vloer, als je merkt dat A-keuze laminaat lekker snel legt. Bij B-keuze zul je bij het leggen waarschijnlijk al spijt van je aankoop krijgen. Als je B-keuze vloer alweer aan vervanging toe is, gaat de A-keuze laminaatvloer nog jaren mee. Uiteindelijk zul je dus goedkoper uit zijn met A-keuze laminaat.