Eindelijk is er een georganiseerde manier om houtafval degelijk en nuttig te verwerken. Afval van zagerijen, bouwbedrijven, raam- en kozijnproducenten wordt overal in het land opgehaald en omgevormd tot bruikbaar materiaal. Wij zochten voor u op wat u met deze nieuwe producten, gemaakt van gerecycled houtafval, kunt aanvangen.

Houtvezel als strooisel

Houtkrullen en zaagsel worden zorgvuldig gesorteerd en tot strooisel omgetoverd. Zaagsel van delangebv wordt bijvoorbeeld gebruikt als bodembedekker in paardenstallen, kippenhokken of kooien voor cavia’s. De hele fijne houtvezels worden als strooisel tussen planten gebruikt.

Houtafval als nieuwe brandstof

Een vrij recent ontdekte soort brandstof die van houtafval gemaakt wordt, zijn de houtpellets. Het zijn korrels die gemaakt worden van geperst onbehandeld hout. Pellets kopen kun je eenvoudig online, ze worden zonder problemen bij jou thuis geleverd.

Pellets bieden heel wat mogelijkheden

Pellets worden in allerlei verwarmingssystemen gebruikt, zo bijvoorbeeld de pelletkachel. Dit is een op zichzelf staande kachel met een ingebouwd reservoir voor de pellets. De pellets worden automatisch naar de verbrandingshaard gevoerd. Deze kachels hebben een gezellig vuur en geven heel wat stralingswarmte af. De kachel kan geprogrammeerd worden zodat ze maximaal rendeert.
Een andere mogelijkheid is de pelletkachel met groot reservoir. In een aanpalend berghok wordt een heel grote container geplaatst waar de pellets in gestockeerd worden. Zo kun je pellets kopen in heel grote hoeveelheden, wat de prijs drukt. En anderzijds hoef je je geen zorgen te maken over het bijvullen van je kachel.

Daarnaast bestaan er pelletkachels met bijhorende radiatoren. Deze functioneren als mini centrale verwarming. De kachel verwarmt het water in de radiatoren, zodat je ook aanpalende of hoger gelegen kamers kunt verwarmen.
Een nog uitgebreider systeem met pellets is de centrale verwarming op pellets. De verwarmingsketel van je CV werkt volledig op pellets. Verder is er geen verschil met je CV op gas, elektriciteit of stookolie.

Goed voor het milieu

De verwerking van houtafval tot strooisel of pellets is volledig milieuvriendelijk. Het beperkt enerzijds de afvalberg en het is een vervanging van de vervuilende brandstoffen. Bio pellets zijn samengesteld uit afval van onbewerkt hout. De verbranding ervan geeft een minimum aan uitstootgassen.

Als we de trends bekijken, mogen we gerust stellen dat pellets dé brandstof van de toekomst wordt.